Pufferolás

Mivel a kókuszrost negatív töltésű komplex, ezért körülötte pozitív töltésű ionok találhatók, jellemzően nátrium és kálium ionok. Ez alapvetően nem okozna sok fejfájást, mivel ezeket az elemeket mágnesként vonza és magánál tartja a komplex, ezért ezek az ionok a növények által nem felvehető formában vannak jelen. A gondok akkor kezdődnek, amikor a növény tápanyagellátása során kálciumot és magnéziumot juttatunk ki – amelyek elemek használata kultúrától függetlenül szükséges. A kálcium és a magnézium “kilöki” a káliumot és a nátriumot és elfoglalja a helyüket a komplexben, ami azt eredményezi, hogy a kiadagolt tápanyag helyett nátrium és kálium válik a növény számára hozzáférhetővé!

A mosott kókuszrosttal szemben támasztott gyakori panaszok nyomán született meg az új minőségi frakció: a pufferolt kókuszrost. A feltöltést professzionális minőségbiztosítási és laboratóriumi ellenőrzés mellett csúcsminőségű műtrágyákkal végzik, a felszabaduló nátrium és kálium pedig teljes mértékben eltávolításra kerül. A magnéziumos és kálciumos feltöltés kellő gondosság mellett “házilag” is elvégezhető, ebben az esetben fokozottan ügyelni kell a közeg EC-jének vizsgálatára ültetés előtt.

Mosott kókuszrost termesztőpaplan pufferolása

A Pro Horto Kft. által forgalmazott kókuszrost termesztőpaplanok EC értéke < 1,0 mS/cm2. A mosott kókuszrost természetéből eredően tartalmaz káliumot és nátriumot, amit az ültetésre való előkészítésként a felduzzasztással együtt el kell távolítani – ez a pufferolás.

 

  1. Helyezzük a paplanokat stabil vízszintes helyzetbe és győződjünk meg róla, hogy a kókuszrost lap a csomagolás közepén helyezkedik el. Amennyiben eltört a préselt lap, csak arra kell ügyelni, hogy a széttört részek ne csússzanak egymásra – ha egyenletesen eloszlatjuk őket a csomagolás hosszában, akkor tökéletesen fel fognak duzzadni.
  2. Amennyiben a telepítés során nem kívánunk távolságot hagyni a termesztőpaplanok között, akkor is hagyjunk ki 2 cm-t (kézél távolság) a paplanok között, ugyanis felduzzadva így pontosan össze fognak érni (a lapok kis mértékben hosszirányban is duzzadnak).
  3. Szúrjuk át a csöpögtetőket a csomagoláson, hogy stabilan helyezkedjenek el és győződjünk meg róla, hogy az öntözővíz direkt a kókuszrostra fog csöpögni, nem pedig a fóliára.
  4. Amennyiben lehetséges min. 18°C-os hőmérsékletű vízzel végezzük el a felduzzasztást.
  5. A felduzzasztáshoz szükséges vízmennyiségeket különböző méretű termesztőpaplanokhoz az alábbi táblázat tartalmazza:

Méret

térfogat

Ca-os feltöltés

mosatás

start-recept

 

liter

100x15x8,5 cm

12,75

6

1,5

1,5

100x20x8,5 cm

17

8

2

2

120x15x8,5 cm

15,3

7

2

2

120x20x8,5 cm

20,4

10

2,5

2,5

200x15x8,5 cm

25,5

13

3,5

3,5

200x20x8,5 cm

34

16

4

4

6. A Ca-os feltöltéshez 350 kg CaNO3-ot oldjunk fel 1000 liter vízben az A tartályban és mindkét szívócsonkot belehelyezzük, vagy pedig kettéosztjuk a mennyiséget az A és B tartályba és így juttatjuk ki 3,5 mS/cm2 töménységben (az oldódás elősegítésére adhatunk hozzá kevés salétromsavat).

7. Amennyiben lehetséges hagyjuk 2-3 napot állni a Ca-os feltöltőoldatot, ami ezáltal egy hatékonyabb felszívódást eredményez és így magasabb Ca-szinttel indulhat a növény. 

8. Vágjuk ki a drénnyílásokat – folyóméterenként 2-3 db-ot (az alsó csücsökben mindenképpen, ezenkívül pedig csak a növények között), amely a paplan alján és oldalán húzódó 2-2 cm vágás legyen. Amennyiben előre kivágott drénnyílásokkal rendelte a termesztőpaplant, akkor arra kell ügyelni, hogy a Ca-os feltöltés során ne jelentkezzen drén – ezt kis adagok (75 ml) alkalmazásával érhetjük el.

9. A Ca-os feltöltés végeztével átváltunk tiszta vízre, hogy a kicserélődött Na és K ionokat ki tudjuk mosni és ezáltal a termesztőpaplan EC-jét lecsökkentsük. Mindezt addig csináljuk, amíg az öntözővíz +0,5 EC-értéket el nem érjük – ekkor átválthatunk a start-receptre. Ez jellemzően a mosatási szakasz felénél jelentkezik. Példa: 100 x 20 x 8,5 cm-es paplant 8 liter Ca-os tápoldattal felduzzasztunk, majd 2 liter tiszta víz kiadása után további 2 liter start-recepttel pufferolunk.

10.  Az ültetésre kész kókuszrostból vegyünk mintát (kb. 6 helyről, összesen 0,5 – 1 litert) és vizsgáltassuk be, hogy a startreceptben az esetleges korrekciókat meg tudjuk tenni.

11.  A termesztés során minden 2. héten vizsgáltassuk be a drénvizünket, hogy a recept szükséges változtatásait meg tudjuk tenni.