Cégtörténet

A Pro Horto Kft. 2004-ben alapított, magyar magánszemélyek tulajdonában lévő vállalkozás.

Az ezredforduló után a hazai hidrokultúrás termesztés közegeinek piacát döntően a különböző márkanevek alatt forgalmazott tőzeg és a kőzetgyapot uralta. Közép-európai specialitás a vödörben történő zöldségtermesztés, amire korábban szinte kizárólag tőzeget használtak, a használatával együttjáró számos nehézség ellenére pl. sok munkával és a takarítással járó vödörfeltöltés, a gyökereztetési időszakban a túlszáradt tőzeg nagyon nehezen újranedvesíthető stb. A kókuszrost 7-8 literre duzzadó téglája kiegészítve a palántával pontosan kitölti a vödröket – rendkívüli módon megkönnyítve és meggyorsítva a közeg betöltésének munkáját. A kókuszrost vízfelvevő és vízmegtartó képességének köszönhetően a gyökeresedés után a száraz közeg azonnal újranedvesíthető, aminek köszönhetően ez a régebben kockázatos időszak növénykiesés nélkül vihető végig.

A kókuszrost iránt mutatott növekvő érdeklődés és a sok felmerülő kérdés nyomán született meg az együttműködésünk a holland Groen Agrocontroll kertészeti laboratóriummal. Termelőink számára a vízkód alapján ingyenes feltöltő és indító receptúrát biztosítunk, elősegítve ezzel a sikeres termesztést.

Szintén 2004-ben kezdtük meg a hobbikertészeknek szánt termékünket, a „kókuszföld”-et. A felhasználási információkat tartalmazó dobozban található pufferolt kókuszrost mellé egy lassú oldódású mikroelemes műtrágyát mellékeltünk. A növekvő fogyasztói igény mellett a termék sikerességét a Hortus Hungariscus kertészeti szakkiállításon 2005, 2006 és 2007-ben is elnyert Arany Díj mutatja.

2007-ben több kísérleti helyszínen kezdtük meg a kókuszrost paplanok tesztelését, amelyek azóta a leginkább keresett termékeinké váltak és környezetbarát alternatívaként terjedtek el a zöldség- és dísznövény kertészetekben.