Szamócás szakmai nap 2013

2013-04-03 11:54:24

Szamócás szakmai nap Lajosmizsén - fókuszban a kókuszrost termesztőpaplan

Március 19-én immár harmadik alkalommal került megrendezésre a szamócás szakmai nap. Az ország minden részéről és a külföldi vendégeket ezúttal a sűrű szakmai program fogadta. Az első előadás során lépésről lépésre haladva Tégla Csaba interaktív módon mutatta be a kókuszrost bála előkészítését a palántaneveléshez. A tavalyi évtől eltérően idén mosott finom rost is elérhető, amely költséghatékony alternatívát jelenthet, de

felhasználás előtt a pufferolást magunknak kell elvégezni.

Következő előadóként Boróczki Gergely mutatta be a Pro Horto Kft. által képviselt angol Delta-T mérőműszereit. A termesztés során a környezeti tényezőket precízen mérve állíthatjuk a klímánkat a növény fejlettségi állapotának és az időjárásnak megfelelően. Az öntözés során viszont az egyetlen visszajelzésünk legtöbbször a túlfolyás, más néven drén - ami sokszor félrevezető lehet. Lássunk egy példát! A borús időben történő kisadagú öntözés nyomán kis mennyiségben vagy egyáltalán nem jelenik meg drén, amiből azt a téves következtetést lehet levonni, hogy a közeg nem elég nedves - miközben pont az ellenkezője áll fenn! A Delta-T mérőműszerek hatékony és gyors segítséget jelentenek a közeg nedvességtartalmának, hőmérsékletének és vezetőképességének (EC) mérésében, ami által könnyebben kialakíthatjuk az öntözési stratégiánkat hosszabb ideig tartó borús időszak esetén is.

Külföldi előadóként a Dutchplantin cég szaktanácsadója, Wim Rosen beszélt a kókuszrost termesztőpaplanok használatának gyakorlati kérdéseiről. A termesztőpaplan használatának előnyei közül kiemelte a felére csökkent szedési költséget és a léghőmérsékletet követő, gyorsan melegedő közeget, ami természetesen hamarabb induló növényt is eredményez. Ugyanakkor a szamóca gyökérzete 20-szor kisebb térfogaton helyezkedik el, ami kellő színvonalú öntözést és szaktanácsadói segítséget igényel. A szélsőséges időjárási körülmények között is biztonsággal irányítható közeg, a korábbi szedés és a 2-3 szezonra alkalmas termesztőpaplan viszont bőségesen megtéríti a kezdeti beruházást. A Wim Rosen által tartott előadás magyar fordítását a info@prohorto.hu e-mail címen igényelheti!

Palesits Zsolt előadása során bemutatta és röviden értékelte az aktuális holland és olasz szamóca fajtákat. A közeges termesztés során ugyan a Clery az egyeduralkodó, de az Asia, Anita és Alba fajták is egyre több termelőnél megtalálhatók.

Minden kedves résztvevőnek ezúttal is köszönjük a megjelenést és kívánunk sikeres szamócatermesztési szezont!

A képgalériához klikk ide!