Kókuszrost termékek összetétel szerint csoportosítva

A kókuszrost különleges szerkezetének köszönhetően több, különböző tulajdonságú frakcióval rendelkezik, amelyek mind más-más módon hasznosíthatóak a kertészeti termesztésben. Ezen frakciók a fizikai osztályozásuk mellett a vízzel és levegővel kapcsolatos viselkedésük szerint értékelhetőek a kertészeti termelés számára. Ezenfelül a frakciók keverésével bármilyen növény igényeit ki lehet szolgálni.

kókuszrost - ProHorto Kft.

kókuszrost - ProHorto Kft.

A Standard kókuszrost, vagy más néven 100% rost a finom és durva rost, valamint a szálas rost keverékéből áll. A kókuszrost téglák alapanyagaként széleskörűen használt nyersanyag a kertészeti termesztésben. Nagy mennyiségű vizet képes raktározni, ami jelentősen javítja a pufferkapacitást nagy melegben. Vödrös termesztésben ritkábban, nagyobb vízadagokkal lehet öntözni, ami lehetővé teszi az egyszerűbb öntözőrendszerekkel rendelkező termelők részére a sikeres felhasználást.


kókuszrost - ProHorto Kft.

Az Optima keverékek a fényszegény időszakban történő termesztés közegei. A Standard kókuszrosttól a chips tartalmukkal térnek el, ami lehetővé teszi a gyakoribb, kis mennyiségben történő öntözést, ugyanis az anyag jobban átengedi magán a tápoldatot, több drént produkál és a közeg sem lesz soha levegőtlen.

Az Optima 50-50 felerészben rostot, felerészben pedig chips-et tartalmaz. A termesztőpaplanok leggyakrabban alkalmazott töltőanyaga. Igen korai és korai ültetésre (novembertől márciusig) zöldség-, dísznövény- és szamócatermesztésben széleskörűen használt közeg.

 

Az Optima Chips 80-90%-ban tartalmaz chips-et, 10-%-ban pedig durva rostot és 10%-ban szálas rostotami által a gerberatermesztés közegeként használható. A fényszegény időszakban is lehet öntözni a növényt, így a sótartalom nem növekedik meg túlzottan és a közeg sem lesz túl nedves, levegőtlen.


kókuszrost - ProHorto Kft.

A 100% Chips-et a kókuszháncs feldarabolásával állítják elő. A max.2 cm nagyságú chips darabok felülete benedvesíthető ugyan, de sokkal inkább a közeg lazítására, levegőssé tételére használható. Önmagában egyedül a gerbera termelés közegének alkalmas, de keverékként lazítja, levegőssé teszi a közeget, valamint a termesztőedény aljára szórva drénrétegként szolgálhat.


kókuszrost - ProHorto Kft.

A szálas rost víztartó képessége rendkívül csekély, ugyanakkor kapilláris vízvezetéssel a közegben jelenlévő vizet képes gyorsan szállítani a nedves és a száraz részek között, ezzel hozzájárulva az egyenletes nedvességviszonyok kialakulásához és fennmaradásához. Termesztében csak adalékanyagként használható – a chips-hez hasonlóan drénrétegként.