Mosás

kókuszrost - ProHorto Kft.

A kókuszpálma jellemzően partmenti növény – elég csak a melegégövi országokra oly jellemző pálmafás strandokat ábrázoló képeslapokra gondolunk. Ezeken a területeken a talajvíz jellemzően nagy mennyiségben tartalmaz nátriumot, káliumot és klórt, amely elemeket a kókuszpálma könnyen felvesz anélkül, hogy károsodna tőlük – ellentétben a kertészetekben termelt növények szinte teljes többségével.

Ezek a sók a növény minden részében jelen vannak, ezért szükséges a mosással történő eltávolításuk a háncsból, hogy ezáltal az EC-szintet elfogadhatóra csökkentsük. Amennyiben ez elmarad – a kertésznek sajátkezűleg kell gondoskodnia a sók kimosásáról, ugyanis a károsan magas EC-szint mellett a nátrium a kálcium és magnézium antagonistájaként gátolja azok felvételét.

Ezen okok miatt az általunk forgalmazott kókuszrost alapos mosáson esik keresztül, amit izolált, tökéletesen tiszta tartályokban, ellenőrzött minőségű édesvízzel hajtanak végre. A folyamat végére az EC-szint 0,3-0,6 mS/cm értékre csökken.

Széles körben elterjedt tévhit, hogy a rosszul kezelt, alacsony minőségű kókuszrost magas EC-szintjének az oka a tengervízzel történő mosásban keresendő – a káros sók magában a növény szöveteiben vannak jelen.