kókuszrost - ProHorto Kft.

Kókuszrost előállítás

A kókuszdióról először a háncsrészt távolítják el a minőség és uniformitás biztosítása érdekében.

Ezután gondosan tisztán tartott betontárolókban történik a több hónapos komposztálás. Ez az előállítás rendkívül fontos lépcsője, ugyanis a nem tökéletesen komposztált kókuszrostban víz hozzáadása után újra elindul a lebomlás, ami jelentős térfogatveszteséget okozhat.


kókuszrost - ProHorto Kft.

A stabil térfogat elérése után kerül sor a mosásra, majd a pufferolásra. Utolsó lépésként 20%-os nedvességtartalom alá szárítják a kókuszrostot, amihez csak a nap hevét használhatják fel, ugyanis a nagyobb hőközléssel történő szárítási kísérletek eredménye minden esetben a nyersanyag kedvező víztartó képességének megszűnése volt. Ezért a szárítás rendkívül nagy helyigényű folyamat, amit tovább nehezít a minőségbiztosítás által megkövetelt feltételként a meghatározott összetételű vasbeton használata – annak érdekében, hogy a kezelés során véletlenül se kerülhessen a nyersanyag közé bármilyen szennyeződés. Ezen óvintézkedés érthető, ha belegondolunk, hogy egy homokkal akár csak csekély mértékben szennyezett kókuszrost milyen sokba kerül a termelőnek, ugyanis az elszámolás alapja az egyes raklapok súlya...

kókuszrost - ProHorto Kft.

További érdekesség, hogy a Pro Horto Kft. által forgalmazott kókuszrost esetében a minőségbiztosítási előírások értelmében a kezelt és kezeletlen kókuszrost szállítására használt tehergépjárművek semmilyen más anyagot nem fuvarozhatnak és a kezelésre, rakodásra használt járművek semmilyen más anyaggal nem érintkezhetnek.

Utolsó munkafolyamat a kókuszrost préselése – tégla, bála vagy paplanban használt lap formára, majd a raklapozás, pántolás és fóliázás.