A gyártás folyamata

kókuszrost - ProHorto Kft.

A kókuszdió belsejének étkezési célú felhasználásának egyre fokozódó ütemével nem tudott lépést tartani a kókuszdió és a háncsrész hasznosítása. A magas lignintartalmú melléktermék ráadásul rendkívül lassan bomlik le, ezért a rohamosan szaporodó illegális lerakóhelyek joggal késztettek gondolkodásra a másodlagos felhasználást illetően. A megoldás a innovatív kertészeti megoldások tradiciónális központjának számító Hollandiából jött, nevezetesen a Dutchplantin nevű holland kertészeti alapanyagokkal foglalkozó cég fedezte fel a nyersanyag rendkívül kedvező víztartó képességét és levegős szerkezetét. Érdekes anekdóta, hogy a kókuszrost rendkívüli vízfelvevő képességére a holland szakemberek a Procter&Gamble által végzett kísérletsorozat nyomán figyeltek fel, amely során a nyersanyagot a babapelenkák nedvszívó rétegeként vizsgálták. A kísérlet ugyan hozta az elvárt sikert, azonban a kókuszrost jellemző mélybarna színe - érthető módon - nem illet bele a pelenkák színvilágába.

kókuszrost - ProHorto Kft.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy a mai napig gyakori látványnak számító, jogosan hulladékként kezelt kókuszrost-hegyek mellett miként lehetséges, hogy a kertészeti célra felhasznált kókuszrost nem tartozik a legolcsóbb közegek közé? Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a hulladék kókuszrost és a csúcsminőségű kertészeti alapanyag külsőre gyakran egyáltalán nem különbözik egymástól - mint sok minden másban a lényeg itt is a belsőben rejlik. A gyártási folyamat ismertetése során nyilvánvalóvá válik a két anyag közötti különbség. Sajnos hazánkban sem ismeretlen a rosszul kezelt kókuszrost okozta kár – az alábbi ismertetők segítséget próbálnak nyújtani az ilyen esetek megelőzéséhez.

Általános szabályként elmondható, hogy csak biztos forrásból származó kókuszrostot vásároljunk, lehetőleg olyan cégtől, amely a gyártás folyamatát termesztőközegekre kifejlesztett minőségbiztosítási rendszer segítségével felügyeli!