Felhasználás módjai

kókuszrost - ProHorto Kft.

A modern, intenzív termesztés az ültetőközeggel szemben számos minőségi elvárást támaszt, amelyek megléte a gazdaságos termesztés megvalósíthatóságát jelentősen befolyásolhatják. Mindemellett a közeg sokféle hasznosítási lehetősége további előnyt jelent. A külföldi és hazai tapasztalatok alapján a kókuszrost az egyik legváltozatosabban hasznosítható gyökérrögzítő közeggé vált, amiről az alábbiakban egy rövid ismertetést szeretnénk nyújtani.

Hazai sajátosság a vödörben történő zöldségtermesztés. A felhasznált 10 literes vödröt a palántával együtt pontosan a kívánt mértékig tölti meg egy darab 650 g súlyú kókusztégla. A közeg kihordása így jelentősen gyorsul és nem szükséges utána takarítani. A kapillárcsepegtetőket ráhelyezve a téglára pár óra alatt fel lehet duzzasztani – szigorúan tápoldattal – kókuszrostot. Nem véletlen, hogy ezen előnyös tulajdonságok, valamint a kedvező termesztési tapasztalatok hatására a kókuszrost a leggyorsabban ezen a területen terjedt el.

kókuszrost - ProHorto Kft.

A vödrös termesztés eredményezte a paprikatermelők által legyártatott balkonládában történő termesztés elterjedését. Két tégla kerül egy balkonládába, amelyeket a már ismertetett módon, kapillárcsepegtetővel duzzasztanak fel és a palánták kihelyezése előtt kézzel egyengetnek el.
A kókuszrost termesztőpaplanok a nagyüzemi termelés segédanyagai. A változatos méretüknek köszönhetően szinte minden technológiai rendszerbe be lehet őket illeszteni mind zöldség-, mind dísznövény-, mind pedig a szamócatermesztés során.

kókuszrost - ProHorto Kft.

A saját töltésű paplan egy jól átgondolt gyártási technológiával jó alternatíva lehet az újszerű technikai megoldásokat kedvelő kertészek számára, ugyanis viszonylag olcsón jó minőségű paplant lehet előállítani, ami bár nem veszi fel a versenyt a gyári paplanokkal, de a termesztési tapasztalatok alapján mindenképpen van létjogosultsága. A hazai műanyagipar által gyártott 1-2 éves élettartamú fóliák tökéletesen megfelelnek a zöldségtermesztés céljára. Átmeneti megoldásként rendelhetőek a paplanok fóliaborítás nélkül is – ebben az esetben a termelőre már csak a becsomagolás vár.
A felduzzaszott kókuszrostot egy hurkatöltőhöz hasonló célszerszámmal töltik a műanyag zsákokba, amelyeket végül leforrasztanak. Elterjedése főként a paradicsom és paprikatermesztésben várható.

 

 

kókuszrost - ProHorto Kft.

kókuszrost - ProHorto Kft.

kókuszrost - ProHorto Kft.

A palántanevelés során a közeg minősége meghatározhatja a növény későbbi kondícióját. A kókuszrostban történő rendkívül gyors gyökérfejlődés magával hozta az ötletet, hogy aljnélküli cserépben megnevelt palántákat tegyünk paplanra, vagy vödörben felduzzasztott kókuszrostra. A megoldás gazdaságossága jobb a kőgyapot kockáknál és a gyökér is gyorsabban indul meg az új termesztőközeg irányába.